Van de bestuurstafel
24 maart 2017 – Secretaris
Onze stichting Landschapsbeheer Aa-dal is een groeiende organisatie. Om trouw te blijven aan onze uitgangspunten hebben we deze vergadering besteed aan waar we ons als stichting hard voor maken. Daar komen voor ons een aantal belangrijke componenten uit.
Onderhoud beheer en biodiversiteit
Als SLA zetten we ons in voor onderhoud en beheer van natuur binnen bestaande landschappen om zo biodiversiteit te behouden en te bevorderen. Het is niet altijd duidelijk meetbaar te maken welke bijdrage we aan dat laatste leveren met onze activiteiten. Wel blijven we het belangrijk vinden dat onze werkzaamheden geborgd zijn in de visie van het beheer van een landgoed.
Groeien naar nieuwe projecten
Het is in deze fase de uitdaging om de balans te vinden in het aantal vrijwilligers, het aantal aan te pakken projecten en de mate van “organisatie-graad”. We hebben het daarom uitgebreid gehad over hoe toe te groeien naar nieuwe projecten. We komen tot de conclusie dat we in alle geleidelijkheid naar nieuwe projecten willen groeien. Indien een project goed loopt, dan kan er naar een volgend project gekeken worden, echter zónder de focus op de bestaande projecten te verliezen. Vragen die dan beantwoord moeten worden zijn: vinden we het leuk, past het binnen de visie en doelstelling van de stichting en hebben we er voldoende vrijwilligers voor om het te coördineren en uit te voeren.
Sociale samenhang
Maar het belangrijkst vinden we de sociale component. Door de groei van de stichting en het onder handen hebben van twee projecten zijn er mensen met voorkeur voor het project Heeswijk en anderen die liever werken op Seldensate. Sommigen denken graag terug aan de tijd dat er één project was en dan vooral het “ons-kent-ons”-gevoel vanuit die tijd, omdat je elkaar vaker in het jaar tegenkwam.
Als bestuur willen we dit saamhorigheidsgevoel graag blijven stimuleren door het organiseren van de gemeenschappelijke momenten zoals vrijwilligersavonden, het houthakkersvuur, de (nog te plannen) gezamenlijke wandeling door Aa-dal projecten en andere komende activiteiten voor vrijwilligers.
Ook draagt de eigenheid van de projecten en de kleinschaligheid van deze individuele projecten bij aan de gezamenlijke betrokkenheid. Belangrijkste hierbij is dat we (bestuur en vrijwilligers) vooral dingen doen in de natuur, die we leuk vinden en waar we energie van krijgen.