Een mooi jaar toegewenst ……

Spraken we medio december nog over ijsdagen; bij het schrijven van deze nieuwsbrief op oudejaarsdag bereiken we in Balkum waarschijnlijk een winter-warmte-record van tegen de 17 graden. Laten we hopen dat dit niet de voorbode wordt van wederom een droog jaar. Met ruim 100 mm minder regen dan normaal en erg hoge zomertemperaturen heeft de natuur het in 2022 hard voor de kiezen gehad. Laten we hopen op enkele natte wintermaanden waarmee de grondwatervoorraad weer wordt aangevuld om drogere tijden in de zomer te overbruggen.

Op de lagere gronden aan de Aa zien we al het grondwater aan maaiveld en is het niet altijd eenvoudig om met droge voeten te knotten. Dat was enkele weken geleden overigens geen probleem met zoveel vorst in de grond. Voor natte voeten heeft onze Prins Carnaval Ad d’n Uurste een prima oplossing: veiligheidslaarzen. Haal dus gauw je Agri-kortingsbonnen bij penningmeester Piet en houd de website-agenda in de gaten, want er wordt de hele winter nog doorgeknot.

Op de hogere gronden, zoals Voedselbos d’ Ekkers, is de bodem verre van nat: daar wordt elke bui met gejuich ontvangen. Grondwater zal daar nooit aan maaiveld komen, immers + 7m NAP en zo’n beetje het hoogste punt van Berlicum. Hoog en droog staat al enige tijd de zogenaamde Ecotoren. Met inzet van velen is een omgevallen eik omgetoverd tot een enorm bijen- en insectenhotel. Wat nog ontbrak waren de bekende gaatjes waarin de verschillende hommel- en bijenvrouwtjes hun eitjes leggen. De gezusters van Helvoirt wisten daar wel raad mee en hebben op eenzame hoogte hun kunsten vertoond.

Dat juist vooral in de wintermaanden bomen en struiken worden geplant heeft niet alleen te maken met genoeg vocht in de bodem, maar ook met het feit dat bomen en struiken ’s winters nauwelijks water nodig hebben. Geen bladeren betekent namelijk geen water verdampen. Zo gebruikt een volwassen eik gemiddeld 100 – 150 liter per dag in de zomer en gaan populieren al snel naar de 1000 liter. Geen wonder dus dat we die laatste bomen vooral op lage, natte gronden worden aangeplant.

Ook deze winter gaat SLA aan de slag met het aanplanten van bomen en struiken. We hebben namelijk bij het nationale initiatief Plan Boom twee aanvragen ingediend en beide zijn gehonoreerd. Daarmee ontvangen we (gratis) enkele honderden struiken die op 20 januari januari geplant gaan worden rond het Voedselbos en op de Rogge akker. Daarbij zullen we ook, waar mogelijk en gepast, bomen uit onze eigen “Bomenhub” een plekje geven.

Het aanplanten van bomen en struiken past overigens in een breder initiatief. Steeds meer onderzoek laat namelijk zien dat heggen en hagen een belangrijke rol spelen in de lokale flora en fauna. Een volgroeide haag is niet alleen een plek waar veel vogels een territorium maken waar ze voedsel kunnen vinden of broeden; ook zoogdieren vinden hier een plek waar ze kunnen schuilen of jongen grootbrengen. Hagen geven bescherming en worden gebruikt als ‘weg’ waarlangs dieren zich veilig binnen een gebied kunnen verplaatsen. Dat is één van de redenen waarom de biodiversiteit in kleinschalige landschappen, dus met veel hagen en heggen, veel hoger is dan in gebieden met weinig afwisseling. Over bovenstaande feiten heeft SLA aandacht gevraagd bij de gemeente St Michielgestel. Zij wil samen met de gemeente en Natuurgroep Gestel gaan verkennen welke gemeentelijke (pacht)gronden in aanmerking komen voor een ‘hegimpuls’ met behoud van aanliggende agrarische functies.

Ander goed nieuws komt uit de hoek van de alcoholische versnaperingen. Zo laat biermeester Harrie weten dat ruim 90% van het roggebier inmiddels is verkocht. Ben je geïnteresseerd in een (extra) doosje zorg dan dat je er snel bij bent en geef je reservering door via westakkers-blond@mail.com. Dat email adres kun je ook gebruiken als je contacten hebt in de brouwerijwereld, want na dit grote succes liggen nieuwe bieren in het verschiet.

En bijna nog vergeten om Jeroen Charpentier en zijn groene kameraden te bedanken voor het prachtige hek dat hij heeft gemaakt bij de Uilendriehoek: Jeroen, ook namens de Uilen, “dagge bedankt zijt da witte….”

We wensen jullie allen een mooi 2023,

Bestuur Stichting Landschapsbeheer Aa-dal