Wisselvallige zomer…..,
We zijn het de laatste jaren bepaald niet meer gewend, maar de eerste helft van 2021 zal de boeken in gaan als erg groen en groeizaam. Door de vele regen krijgt de natuur eindelijk de tijd om te herstellen van enkele, niet alleen hete zomers, maar vooral ook droge winters.
Deze wisselvalligheid trekt ook een wissel op de planning van onze maaiwerkzaamheden op de Westakkers. Het idee was om de lagere delen 2x per jaar te maaien. Echter dit voorjaar hebben we dat plan moeten laten varen vanwege de hoge grondwaterstand. Gelukkig ligt de ‘Uilendriehoek’ een stuk hoger en zijn de machines van Jeroen een stuk lichter. Daar is dus onlangs wél gemaaid: als we Ton mogen geloven hebben de plaatselijke uilen daar maximaal geprofiteerd van onze muizenruiters.
en de uil wacht rustig af …
Om het maaiwerk te kunnen bijbenen, hebben eind juni weer een aantal vrijwilligers de zogenaamde ‘cursus bosmaaier’ gevolgd. Na een stevig ochtendje theorie werden ’s middags de messen geslepen en moesten bramen en gras het op de Westakkers ontgelden. We hopen dat we nog vaak een beroep mogen doen op Leo, John, Harry, Bart, en Ton; Huub en Paul kunnen aan de slag met hun Ommetjes.
Intussen hebben we allemaal het rogge zien groeien aan de zomerdijk. Ook de kruidenrand wordt steeds mooier. Naast de mosterd, beginnen nu ook klaprozen, korenbloemen en ganzebloemen te bloeien. Inmiddels is er contact met de Stofvreters uit Vinkel. Een stichting die oude landbouwwerktuigen onderhoudt en die gereedschappen ook inzet voor het oogsten van granen. Zij zijn bereid om ons te helpen bij de oogst van de rogge. Dat gaan ze doen met een zelfbinder die de halmen tot bussels bij elkaar bindt. Deze bussels worden vervolgens op de akker opgezet om te drogen. De verwachting is dat dit eind juli gaat gebeuren; twee weken later volgt het dorsen met een heuse dorskast. Zowel bij het opbinden als het dorsen is er een flinke groep vrijwilligers nodig. Voor sommigen misschien het moment om hun agrarisch verleden te doen herleven ? Datum volgt via de app groep.
We zijn verder nog op zoek naar enkele mensen die samen met Eve van Kaathoven en Maarten Post willen sparren over wat we met onze rogge kunnen gaan doen. Er wordt al gesproken over Balkums Roggebrood en zelfs over Balkums Roggebier…Meld je aan bij Maarten, als je leuke ideeen hebt! En er is dit voorjaar nog veel meer gebeurd. Zo hebben we de eerste bewegende beelden gezien van een wildcamera die André Jansen heeft gedoneerd aan de werkgroep Inventarisaties: André kei bedankt !
Heeft Jeroen intussen met een groep vrijwilligers een ontmoetingsplaats gemaakt bij de ingang van ons Voedselbos. Uiteraard van inheems-duurzame houtsoorten en op creatieve manier verweven met het landschap. Een prachtig resultaat.
En wat zeker niet onvermeld mag blijven is dat zo’n 14 vrijwilligers op zaterdag 15 mei zwerfafval hebben verzameld in het Aa-dal.
Dat geldt ook voor het artikel dat over d’Ekkers is verschenen in de plaatselijke BAMI. Niet alleen Saskia, Leo en ‘founding father’ Albert hebben zich hier van hun beste kant laten zien; door het vele werk van de vrijwilligers met af en toe een fikse bui krijgt het Voedselbos steeds meer vorm. Te midden van deze positieve en leuke berichten heeft het overlijden van onze vrijwilliger Ruud Sijstermans op 27 april ons weer met beide benen weer op de grond gezet. Ruud combineerde twee rechterhanden, aandacht voor detail en een hoop energie met oog voor de medemens en een gezellige klets. We zullen dus nog vaak aan hem denken als we buiten aan het werk zijn. Uit bovenstaande kan worden opgemaakt dat onze Stichting steeds vaker en breder actief is in de natuur rond Berlicum en Middelrode. Het Bestuur van onze Stichting heeft de ambitie om dit brede scala aan activiteiten verder te ondersteunen en heeft een enquête uitgestuurd om te horen waar de wensen en ideeën van de vrijwilligers liggen. Dank aan de ruim 30 vrijwilligers die deze enquête hebben ingevuld. De resultaten worden vervat tot een Groene Koers die kort na de zomer op een gezellige avond met alle vrijwilligers zal worden gedeeld.