VEILIGHEID
update: 27-12-2017
Werken in het landschap brengt enige risico’s met zich mee. De Arbowet is daarom ook van toepassing op vrijwilligerswerk in het landschapsbeheer. Vrijwilligersgroepen moeten kunnen aantonen dat ze aandacht hebben voor de veiligheid van de deelnemers aan de werkdag. Stichting Landschapsbeheer Aa-dal werkt om deze reden sinds november 2016 met een veiligheidsbeleidsplan.
> Download veiligheidsbeleidsplan SLA.
Gezond verstand is het belangrijkste
- Vóór elke werkdag inventariseert de Stichting Landschapsbeheer Aa dal welke werkzaamheden de groep gaat doen en welke risico’s hieraan kleven. Voorafgaand aan elke werkdag wordt het werkdag-formulieringevuld waarop naast de werkzaamheden, gereedschappen, beschermingsmiddelen etc. ook noodnummers staan vermeld. Dit formulier gaat mee op de werkdag zodat noodnummers altijd bij de hand zijn.
- Naast een goede voorbereiding is het van belang om op de werkdag zelf de groep te instrueren over veilig werken. Vanzelfsprekend is die instructie uitgebreider voor een groep kinderen dan voor de vaste groep ervaren vrijwilligers.
- De mensen die de motorkettingzaag of bosmaaier bedienen zijn gecertificeerd voor dat werk.
- Het houden van toezicht is belangrijk. De speciaal door de Stichting Landschapsbeheer Aa dal aangewezen veiligheidscoördinatoren houden een oogje in het zeil en grijpen in als iemand op een manier werkt die de veiligheid van hem/haar zelf of die van anderen in gevaar brengt. Uiteraard zal ook de projectleider hier alert op zijn.
- Mocht er toch iets mis gaan, dan is de noodhulp goed geregeld. In het veld is altijd een EHBO-koffer aanwezig om adequate eerste hulp te kunnen verlenen. Bij ernstige ongevallen melden wij dit bij de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) en bij het secretariaat van de stichting.